Bomen en nog meer...

Bomen en Zuurtstof

Bomen en zorgen er onder andere voor dat wij zuurstof hebben!

Zonder zuurstof kan de mens niet leven. In de wereld is er geen oneindigheid hoeveelheid aan zuurstof. Gelukkig maakt de natuur zelf zuurstof aan. Algen, planten en bomen ademen overdag stikstof in en zuurstof uit.

Hoe maken bomen zuurstof? 


Ik zal proberen in Jip en Janneke taal uit te leggen hoe bomen zuurstof aanmaken. Fotosynthese is het proces wanneer bomen koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Bij het omzetten van koolstofdioxide in zuurstof spelen de bladeren van de bomen een belangrijke rol. De bladeren nemen de zonneschijn op in het blad en vervolgens wordt het koolstofdioxide en water omgezet in suiker en zuurstof. De bomen hebben suiker nodig om te groeien, zuurstof is opdat moment overbodig voor bomen dus geven ze het af via de bladeren. Bomen hebben echter zuurstof nodig om de opgeslagen suikers te kunnen verbanden en met de energie die vrijkomt te kunnen groeien. Dit proces vindt in de nacht plaats, dus het opnemen van zuurstof en het afgeven koolstofdioxide. 


Hoeveel zuurstof geeft een boom op een dag?

Een Beuk van 30 meter hoog neemt op een
zonnige dag 9000 liter kooldioxide op, geeft 200 liter water en 9000 liter zuurstof af! Dat is gelijk aan de dagelijkse behoefte zuurstof van een mens.

In de infographic hier links zie je
de opname en afgifte van een Beuk 
(loofboom) op een zonnige dag.